Na een winter die dit jaar net iets langer voelde als elk ander jaar is nu eindelijk de lente aangebroken. Het wordt weer bijna tijd om lekker buiten te zitten en van de tuin en zon te genieten. Helaas is er om optimaal te kunnen genieten van je tuin eerst werk aan de winkel, je tuin moet immers eerst zomerklaar gemaakt worden. De dode takken en bladeren moeten weggehaald worden, het terras moet schoongemaakt worden etc. Soms is het zoveel werk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hierbij drie tips die jou kunnen helpen om jouw tuin helemaal zomerklaar te maken:

1. Maak vooraf een plan

Iedereen ziet zijn tuin anders. Sommige mensen vinden het heerlijk om de hele dag met een glas wijn en een kaasplankje in het zonnetje te genieten van het mooie weer, anderen zien de tuin vooral als extra ruimte. Daarom heeft de een meer behoefte aan bijvoorbeeld tuinmeubilair en de andere aan een nieuwe schuur (voor meer bergruimte). Het is dan ook handig om vooraf een plan te maken over hoe jij en je eventuele medebewoners je tuin willen inrichten. 

Zodra er een plan is en dus een doel voor ogen is het zoveel makkelijker om te beginnen. Wat ook handig is om in je plan op te nemen is om een budget op te stellen voor wat je extra wilt kopen en waar je dat het beste kunt doen. Reviews websites zijn je beste vriend als het gaat om onderzoek doen. 

2. Vergeet niet te bemesten

Een van de belangrijkste tips, ongeacht je plan, als het gaat om je tuin is: vergeet NOOIT te bemesten! Om ervoor te zorgen dat je gazon en border namelijk na een lange winter weer goed gaan groeien moet je ze bemesten. Het gazon moet ongeveer drie keer per jaar bemest worden. De eerste keer is aan het begin van het groeiseizoen, dit is medio maart, april wanneer de temperaturen weer omhoog gaan. Ook de planten in de border mogen nu worden bemest. Na bemesting kun je de tuin het beste een week met rust laten. Wat je in die week wel alvast kan doen is bijvoorbeeld je terras schoonmaken.  

3. Schoonmaken maar

De meeste mensen zien het meest op tegen het schoonmaken van de tuin. Het kan echter heel simpel zijn met deze tip: vul een hogedrukspuit met een deel water en een deel schoonmaakazijn en spuit hiermee over het onkruid of over het mos. Het verdwijnt dan als sneeuw voor de zon. Hoe hardnekkiger het onkruid en mos hoe minder en water en hoe meer azijn je moet gebruiken, je kan zelfs de azijn puur gebruiken. De pure azijn kan je dan gewoon in een plantenspuit doen en op het onkruid of mos spuiten. Let wel op bij terrastegels van natuursteen, die kunnen hier niet zo goed tegen. 

Met deze tips kan je al een heel eind komen met het zomerklaar maken van je tuin. En onthoud: na al dat zwoegen om je tuin zomerklaar te maken kun je daarna heerlijk in de zon gaan genieten van je mooie bemeste en schone tuin!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.