Je ziet ze steeds vaker in woonmagazines en showrooms: meubels van mangohout. Deze bijzondere hardhoutsoort heeft een opvallend en stijlvol uiterlijk dat het goed doet in elke interieurstijl. Misschien heb je zelf al een mooi mangohouten meubel in huis gehaald. Het mooie aan mangohout is dat het een duurzame houtsoort is die lang meegaat. Daarbij is het belangrijk dat je weet hoe je het hout het beste kunt verzorgen. Hoe onderhoud je mangohout? In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om zo lang mogelijk van je meubel te kunnen genieten.

Wat is mangohout?

Mangohout is een tropische hardhoutsoort die van origine afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Tegenwoordig vind je mangoplantages overal ter wereld, van India tot Spanje. De mangoboom kan tot wel veertig meter hoog worden. Omdat de boom wordt gekweekt voor de mangoteelt, is mangohout bijzonder duurzaam. Wordt zo’n boom namelijk te oud om nog veel mango’s op te leveren, dan laat de boer hem kappen. Het hout komt terecht in een meubelfabriek, waar er van alles van gemaakt kan worden. Wat dacht je van een stijlvolle eettafel, of een TV-meubel van mangohout? Door de duidelijke nerf en kleurschakeringen in elke plak zijn geen twee mangohouten meubelen hetzelfde. Veel mensen vallen op die opvallende, unieke uitstraling.

Mangohout onderhouden

Mangohout heeft gelukkig niet veel onderhoud nodig. Je doet er goed aan het oppervlak van je meubel eens in de zoveel tijd af te nemen met een licht vochtige doek. Kies daarvoor bij voorkeur een doek zonder scherpe stiksels of harde naden, want die kunnen krassen achterlaten. Mangohout schoonmaken doe je het liefst zonder agressieve schoonmaakmiddelen waar siliconen of ammonia in zitten. Die stoffen kunnen ervoor zorgen dat het hout uitdroogt of er minder mooi uit gaat zien, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Ook de meubelpoets kun je het beste achterwege laten.

Geef je mangohouten meubel een beurt met olie of was

Maar waar kun je je meubel dan wel mee behandelen? De meeste meubelen die je in de winkel kunt kopen zijn al behandeld met een beschermende olie, waardoor ze goed tegen vocht en vlekken kunnen. Je hoeft die behandeling pas te herhalen wanneer je het gevoel hebt dat de beschermlaag is aangetast. Er bestaat speciale mangohout-olie waarmee je je meubel in een handomdraai weer goed beschermt. Merk je dat het hout dof wordt of kleur verliest? Met een likje bijenwas geef je je mangohouten meubel een echte oppepper. Test de was wel eerst even uit op een stukje hout dat niet in het zicht valt, zoals de onderkant van een kastplank. Het kan namelijk zijn dat je mangohout van bijenwas donkerder van wordt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.