Monchoutaarten, kwarktaarten, appeltaarten: je kunt het zo gek niet bedenken of je maakt het in een springvorm. Dit product is ontzettend veelzijdig, omdat je er echt van alles en nog wat in kunt maken. Daardoor is de vorm eigenlijk onmisbaar in de keuken van iedere bakliefhebber. Op deze pagina lees je wat een springvorm precies is, wat er de voordelen van zijn en welke lekkernijen je zoal ermee kunt maken. Lees dus snel verder!

Wat is een springvorm?
Een springvorm is een ronde bakvorm met een verwijderbare rand. De bodem van de vorm is meestal plat en kan egaal of geribbeld zijn. Het unieke kenmerk van de springvorm is de gesp aan de zijkant van de ring, waardoor je de rand gemakkelijk kunt openen en sluiten. Door de gesp te openen en te sluiten, kun je de ring van de bodem verwijderen of er juist goed opzetten. Hierdoor kun je ook de gemaakte lekkernij gemakkelijk uit de vorm halen, zonder dat je het gebak daarbij beschadigd. Dat is natuurlijk ideaal!

Van welke materialen zijn springvormen gemaakt?
De meeste vormen zijn gemaakt van aluminium of roestvrij staal. Al zijn er ook siliconen vormen en zelfs vormen met een glazen bodem. Veel vormen zijn voorzien van een antikleeflaag, waardoor het baksel gemakkelijk uit de vorm kan worden gehaald. De vormen die van aluminium of roestvrij staal kunnen na gebruik gemakkelijk worden schoongemaakt.

Aluminium
Aluminium springvormen zijn lichtgewicht en door de aluminum wordt tijdens het bakken de warmte uitstekend door de vorm geleid. Dat zorgt ervoor dat je gebak gelijkmatig wordt gebakken. Aluminium vormen zijn vaak voorzien van een antikleeflaag, waardoor het baksel gemakkelijk uit de vorm kan worden gehaald en schoongemaakt kan worden. Het nadeel van aluminium is dat het gevoelig kan zijn voor krassen en deukjes, maar over het algemeen zijn aluminium springvormen populair vanwege hun bakprestaties.

Roestvrijstaal
Springvormen van roestvrij staal gaan lang mee en roesten niet. Ze zijn bestand tegen corrosie en behouden zelfs na verloop van tijd hun vorm en kwaliteit. Roestvrijstalen springvormen hebben vaak een antikleeflaag, wat het verwijderen van gebak vergemakkelijkt en het schoonmaken vereenvoudigt. Roestvtij staal kan echter wel wat minder goed warmte geleiden dan aluminium.  Daar heb je natuurlijk geen last van als je een roestvrij stalen vorm vooral gaat gebruiken voor het maken van koude (no bake) gebak.

Welke lekkernijen kun je in een springvorm maken?
Er zijn diverse soorten taarten en gebak die je in deze vorm kunt maken.

Een aantal daarvan zijn:

  • Appeltaarten
  • Monchoutaarten
  • Kwarktaarten
  • Quiches
  • Hartige taarten

IJstaarten

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.