We leven in een steeds veranderende wereld waarin duurzame materialen en innovatie belangrijke thema’s zijn, zo ook binnen de meubelindustrie. Daarom krijgt onder andere mangohout steeds meer aandacht. Mangohout, afkomstig van de Mangifera Indica, ofwel mangoboom, is een breed inzetbare houtsoort die voor allerlei soorten meubels, zoals een ovale eettafel, en woondecoratie wordt gebruikt. Op de groeiende vraag naar milieubewuste en duurzame materialen, is mangohout het antwoord. Waarom? Dat lees je in dit blog.
Wat maakt mangohout zo speciaal?
De mangoboom groeit in eerste instantie voor de fruitteelt. Het hout kun je zien als een restproduct dat er ook zonder de meubelindustrie zou zijn. Daarnaast groeit de mangoboom snel waardoor hij een hernieuwbare bron vormt die minder belastend is voor het milieu dan bijvoorbeeld een eik. Maar wat mangohout vooral bijzonder maakt, is dat de boom pas gekapt wordt als zijn vruchtbare tijd erop zit, meestal na 15-20 jaar. Hierdoor wordt de ecologische en economische waarde maximaal benut, voordat er van het hout meubels en andere producten worden gemaakt.
Duurzaam in meerdere opzichten
De duurzaamheid van mangohout ligt niet alleen in zijn herkomst. Je vindt het ook terug in zijn eigenschappen. Mangohout is namelijk een hard en duurzaam materiaal dat goed tegen een stootje kan. Daarnaast zijn mangohouten meubels van massief hout gemaakt waardoor je gebruikssporen heel makkelijk zelf kunt verhelpen door het meubel te voorzien van een nieuw laagje bijenwas of beits. Doordat mangohout goed bestand is tegen slijtage heeft een mangohouten meubel een langere levensduur dan een gemiddeld meubel waardoor je het niet snel hoeft te vervangen. Ook in dit opzicht is een meubel van mangohout dus duurzaam!
Uitdagingen in de toekomst
Ondanks de vele voordelen, zijn er ook factoren die de duurzaamheid van mangohout negatief kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende schakels binnen het productieproces. En meubel kun je immers pas een duurzaam product noemen als de productie ook de lokale ecosystemen en gemeenschappen ondersteunt. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven en certificeringsprogramma’s die dit in acht nemen, zoals het Forest Stewardchip Council (FSC). Zij stellen normen aan duurzaam bosbeheer en zorgen ervoor dat houtproducten traceerbaar zijn. Wil je zeker zijn dat jouw meubel, bijvoorbeeld een tv meubel, écht duurzaam is? Check dan of het voorzien is van het FSC-logo.
Leave a Reply