Een goed onderhouden tuin straalt niet alleen sfeer uit, maar zorgt er ook voor dat je elk seizoen van het buitenleven kunt genieten. Of je nu houdt van uitbundige bloemen, een sierlijk gazon of een knusse plek voor een zomerse barbecue, met de juiste aanpak heb je er het hele jaar profijt van. In deze seizoensgids vind je praktische tips en specifieke informatie, zodat je tuin er in de lente, zomer, herfst en winter op zijn best uitziet.
Lente
In de lente ontwaakt je tuin uit zijn winterslaap en is het tijd om de grond klaar te maken voor groei. Verwijder oude plantenresten, hark dode bladeren weg en controleer je borders op onkruid dat zich mogelijk al heeft verspreid. Door in dit seizoen vroeg te snoeien, stimuleer je de vorming van sterke, nieuwe scheuten. Zo krijgen rozen bijvoorbeeld een oppepper als je ze terugsnoeit tot net boven een naar buiten gericht oog. Let erop dat je snoeigereedschap scherp en schoon is, zodat de wonden mooi kunnen genezen.
Als het gras begint te groeien, is het verstandig om kale plekken bij te zaaien en te bemesten met een voorjaarsmeststof die rijk is aan stikstof. Hierdoor kan het gazon sneller herstellen van de winter en worden eventuele gele plekken weggewerkt. Controleer ook je terrastegels op groene aanslag en verwijder deze met een harde bezem of een milieuvriendelijk middel. Houd daarnaast de weersverwachtingen in de gaten en stel gevoelige jonge plantjes veilig bij late nachtvorst door ze tijdelijk onder een vliesdoek te zetten.
Zomer
In de zomermaanden vraagt je tuin om regelmatige verzorging om hem fris en vitaal te houden. Geef bloeiende planten wekelijks vloeibare mest, zodat ze langer in bloei blijven staan. In deze periode kan onkruid razendsnel groeien, dus besteed extra aandacht aan het wieden van onkruid tussen je sierplanten. Voorzie planten die veel water nodig hebben van een automatisch druppelsysteem of geef ze in de ochtend en avond water om verbranding te voorkomen. Denk ook aan het opruimen van uitgebloeide bloemen, zodat de plant energie kan steken in nieuwe knoppen.
Je gazon heeft in de zomermaanden baat bij regelmatig maaien, maar stel de maaihoogte iets hoger in dan in het voorjaar. Het gras kan dan beter tegen droogte en hoge temperaturen. Mocht de grond toch uitdrogen, sproei liever ’s ochtends vroeg of aan het eind van de dag. Zo beperk je verdamping en komt het water effectief bij de wortels terecht. Wanneer je op vakantie gaat, schakel dan een buur of familielid in voor het nat houden van je tuin, zodat je niet thuiskomt bij verdorde planten.
Najaar
Het najaar is hét moment om je tuin voor te bereiden op koudere maanden. Verzamel afgevallen bladeren van gazon en paden om glibberige plekken te voorkomen, en gebruik dit blad in je composthoop of als winterdek voor borders. Rozen kunnen licht worden teruggesnoeid om lange stengels die bij harde wind kunnen breken te voorkomen. Ook is het verstandig om gevoelige planten te beschermen met rietmatten of een laagje mulsch. Zo geef je ze extra warmte wanneer de temperaturen dalen.
Een andere belangrijke taak in het najaar is het planten van bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen. Ze hebben de winter nodig om te kunnen wortelen, zodat ze in het voorjaar mooi tot bloei komen. Ook vaste planten kun je in dit seizoen delen en verplaatsen. Het koele weer zorgt ervoor dat ze snel herstellen op hun nieuwe plek. Voor het gazon is het verstandig om een najaarsmeststof met extra kalium te gebruiken. Hierdoor krijgt je gras een sterkere weerstand tegen vorst en schimmelziektes.
Winter
In de wintermaanden komt het groeiproces van veel planten bijna tot stilstand, maar dat betekent niet dat er niets meer te doen is. Controleer je tuin op losse takken en bamboestokken bij hogere siergrassen. Door deze stevig te fixeren, voorkom je dat ze bij een stevige winterstorm knakken. Kijk ook even naar je vijver: een ijsvrijhouder of beluchtingspompje helpt om zuurstof in het water te houden en visschade te voorkomen.
Het winterseizoen is daarnaast een goed moment om gereedschap te onderhouden. Slijp snoeischaren, vet grasmaaiers in en berg alles netjes en droog op. Wil je extra kleur in je tuin? Zet dan eens wat winterharde siergrassen of heideplanten neer. Ook winterviolen fleuren kale borders op, zolang ze geen extremen aan vorst en natte omstandigheden hoeven te doorstaan. Met deze kleine ingrepen blijft je tuin in de koudste maanden toch interessant om naar te kijken.
Gazononderhoud: DCM gazonstart
Voor wie komend voorjaar een volledig nieuw grasveld wil inzaaien of een bestaand gazon wil vernieuwen, is een goede bemesting van groot belang. DCM Gazonstart speelt hierin een specifieke rol. Deze meststof bevat een uitgebalanceerde hoeveelheid voedingsstoffen die de kieming van graszaden optimaliseren. Zo krijgen jonge grassprieten direct toegang tot de juiste mineralen, wat helpt om een sterkere wortelontwikkeling te stimuleren. Zeker wanneer je net nieuw graszaad zaait, zie je al snel resultaat als je het combineert met deze gerichte bemesting.
Naast de essentiële mineralen bevat DCM Gazonstart ook organische stoffen die de bodemstructuur verbeteren. Dit is een belangrijk aspect, want een gezonde bodem houdt water en voedingsstoffen beter vast, waardoor je gazon minder snel uitdroogt. Let er bij het toepassen van dit product op dat je de gebruiksaanwijzing volgt. Strooi de korrels gelijkmatig, werk ze voorzichtig in de bovenlaag en zorg voor voldoende water. Door dit in het voor- of najaar te doen, profiteer je tijdens de groei-intensieve maanden van een vol en frisgroen gazon.
Het beste graszaad
De keuze voor graszaad is afhankelijk van wat je met het gazon wilt doen. Wil je bijvoorbeeld een speelgazon dat bestand is tegen rennen en ravotten, dan zijn mengsels met extra veel Engels raaigras (Lolium perenne) meestal een veilige keuze. Dit zaadtype kenmerkt zich door sterke sprieten die goed tegen een stootje kunnen. Wie liever een siergazon heeft met een fijnere uitstraling, kan juist kiezen voor een mengsel met rood zwenkgras (Festuca rubra). Hiermee krijg je een egale, zachte mat die mooi oogt.
Bij veel tuinwinkels vind je kant-en-klare mengsels die nauwkeurig zijn afgestemd op uiteenlopende wensen. Lees altijd de samenstelling op de verpakking en informeer bij twijfel naar de beste optie voor jouw situatie. Een schaduwrijk plekje achter in de tuin vraagt om een ander type graszaad dan een zonovergoten gazon bij de terrasoverkapping. Met de juiste variëteit ben je verzekerd van een langdurig, veerkrachtig en groen resultaat.
Leave a Reply