Of je nu voor het eerst op jezelf gaat wonen of na heel wat jaren eindelijk pas een woning met tuin betrekt, de eerste tuin is altijd heel spannend. Want hoewel je jaren uitkeek naar deze luxe, weet je nu het moment eenmaal daar is eigenlijk niet wat je ermee moet doen. Want hoe deel je een tuin stijlvol in? Waar moet je aan denken?

Een tuin moet in de eerste plaats een prettige omgeving zijn. Een plekje waar je volledig tot rust kunt komen na een lange werkdag of straks met je kinderen heerlijk kunt ravotten. Nadat de tuin op de juiste manier is aangelegd mag een sfeervolle inrichting dan ook niet ontbreken. En dit is minstens zo belangrijk als het inrichten van een woning. Hoe je je tuin inricht is vooral afhankelijk van je eigen smaak en stijl, je gezinssituatie en natuurlijk de beschikbare ruimte. Hieronder geven wij 3 tips om je alvast een beetje op weg te helpen.

1.    Doe inspiratie op

Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan is het natuurlijk wel belangrijk om inspiratie op te doen. Ontdek waar jij van houdt en naar welke meubels, planten en accessoires je voorkeur gaat. Bezoek daarom eens een speciaalzaak in tuinartikelen zoals www.fonteyn.nl en laat je adviseren.

Je kunt ook apps als Pinterest gebruiken om inspiratie op te doen. Hierbij is het tevens mogelijk om eenvoudig een moodboard samen te stellen. Sla foto’s op van tuinen die in de smaak vallen zodat je deze eenvoudig terug kunt vinden. Vaak staat bij de beschrijving aangegeven waar bepaalde tuinmeubelen en accessoires gekocht kunnen worden, zodat je eenvoudig de juiste spullen voor jouw tuininrichting bij elkaar kunt zoeken.

2.    Voldoende opbergruimte

Het zal je nog verbazen hoeveel spullen je in de tuin nodig hebt. Denk alleen maar eens aan tuinkussens, een barbecue en eventueel buitenspeelgoed voor de kinderen. Dit moet natuurlijk ook zorgvuldig opgeruimd kunnen worden. Daarom is het belangrijk om voldoende opbergruimte te creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een schuur of mooi tuinhuisje. Een tuinhuisje kan overigens niet alleen gebruikt worden als opslagruimte, maar ook nog eens worden ingezet als hobbykamer. Door de ruimte goed te isoleren en eventueel elektriciteitskabels te trekken kan je deze voor heel groot aantal hobby’s gebruiken. Jouw eigen plekje!

3.    Oog voor de dieren

Nu je eindelijk over een eigen tuin beschikt, wil je misschien ook dat deze zo natuurlijk mogelijk oogt. Met oog voor de dieren zorg jij ervoor dat jouw tuintje altijd leeft. Bijen, hommels, vogeltjes, vlinders… ze geven een prachtige en levendige uitstraling aan je tuin. Maar hoe zorg je ervoor dat deze mooie beesten ook in jouw tuin te vinden zijn? Simpel, je maakt je tuin zo aantrekkelijk mogelijk voor dieren en met een beetje geduld komen ze vervolgens vanzelf.

Voor een natuurlijke tuin houd je de verhouding van circa twee derde beplanting en een derde bestrating aan. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk groen in de tuin verwerkt is. Hou er wel rekening mee dat dit natuurlijk ook onderhouden moet worden. Wanneer je hier weinig tijd voor hebt is het verstandig om voor onderhoudsvriendelijke planten te kiezen. Bespreek met een hovenier dan de verschillende mogelijkheden.

Als beplanting kies je bij voorkeur voor planten die veel stuifmeel bevatten om bijen te lokken of plaats je bijvoorbeeld een grote vlinderstruik. Door het plaatsen van (hoge) bomen lok je ook nog eens aantal prachtige vogels naar jouw tuin!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.