Je tuin opfleuren met geum

Veel mensen genieten van het uitzicht van een tuin met prachtige bloemen en planten. Ook vinden veel mensen het fijn om tijd in de tuin door te brengen tijdens het poten van deze bloemen en planten. Het geeft een mooi aanzicht wanneer een er in een tuin groen te vinden is en een tuin niet alleen maar bekleed is met bakstenen. Het inrichten van je tuin kan je natuurlijk doen naar je eigen stijl. Bij het kiezen van planten voor in je tuin kan je kiezen voor veel kleurrijke planten met alle kleuren door elkaar of het bijvoorbeeld houden bij alleen maar witte planten. Als het aankomt op het kiezen van planten is er voor iedereen wel iets te vinden. De geum plant is een prachtig begin.

Welke planten staan mooi in je tuin?

De plant geum kan een mooi aanzicht geven in je tuin. De plant komt in Nederland ook wel voor onder de naam Nagelkruid. Het is een plant die bloemen heeft in onder andere de kleuren oranje, rood en geel. De plant geum komt voor in verschillende soorten, hierdoor zijn er ook verschillende soorten hoogtes te vinden van de plant. De hoogte kan variëren tussen de 15 en 60 centimeter. De plant kan dienen als bodembedekker doordat er aan de onderkant van de plant veel bladeren te vinden zijn. In de winter blijft de plant deze bladeren behouden.

Het planten en onderhouden van de geum plant

Op de plant geum komen veel bijen en vlinders af. De bloemen van de plant komen boven de groene bladeren uit met lange stelen. De bloemen van de plant geum bloeien ook nog eens lang door. De plant bloeit meestal van juni tot augustus door. De plant kan op elke goede voedselrijke tuingrond worden geplant. Het is wel belangrijk dat de bodem licht vochtig is. Om de plant een extra goede start te geven kan het handig zijn om in het gat waar de plant in terecht komt wat extra turf of bladaarde toe te voegen.  De plant staat het beste in de zon of in de halfschaduw.

Bij het onderhouden van de geum is het van belang dat er ieder jaar wat organische mest rond de plant wordt gelegd. Ook is het geven van een laag mulch handig om de grond vochtig te houden rondom de plant. Tijdens het eerste jaar dat de plant er staat is het van belang dat de grond rondom de plant vochtig wordt gehouden. Zo kunnen de wortels zich goed uitbreiden in de grond. In het najaar kunnen de uitgebloeide stengels worden afgesneden. Het is het beste voor de plant om de plant om de twee jaar de splitsen en opnieuw te planten. Hierdoor zal de plant een mooie vorm behouden en blijft de plant mooi bloeiend.

Van de plant geum zijn er verschillende soorten te vinden. In totaal zijn er wel een vijftigtal soorten te vinden van de geum. Een paar van deze soorten worden hieronder genoemd:

–          Geum borisii: hoog tot 30 cm, oranje bloemen

–          Geum reptas/ kruipend Nagelkruid: 15 cm hoog, lichtgele bloemen

–          Geum coccineum Brosilii: 40 cm, oranje kleurige bloemen

–          Geum chiloense Fire Opal: hoogte tot 60 cm, rode halfgevulde bloemen

–          Geum chiloense Lady Stratheden: hoogte tot 60 cm, gele gevulde bloemen

Kenmerken van de geum plant

De naam nagelkruid komt vanaf de vrucht waar een nagelvormig uitsteeksel aan te vinden is. De plant is een lente-zomer plant. In de bloemen van de plant zijn veel meeldraden of stammen te vinden. Deze meeldraden of stammen zijn er in de kleuren geel, wit, oudroze, rood en alle tinten van oranje. De bladeren die onderaan de plant te vinden zijn, zijn meestal heldergroen van kleur. Soms zijn de bladeren lichtelijk behaard en hebben ze tanden aan de zijkant van het blad.

Wanneer is de plant ziek?

Als er water blijft staan rondom de wortels van de plant dan kan dit erop duiden dat de geum ziek is. Doordat het water zich ophoopt komt er te weinig lucht bij de wortels en kunnen de wortels gaan rotten. Wanneer de wortels aan het rotten zijn kan er geen water meer worden getransporteerd. Uiteindelijk zullen de bovengrondse plantendelen gaan afsterven. Het beste om te doen met de plant als gezien wordt dat dit gebeurt is om de plant uit te graven. Ook kunnen rupsen en spintmijt een bedreiging vormen voor de plant, ben ervan bewust wanneer je de geum wilt gaan planten of in je tuin hebt staan.