Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je eerste huis gehuurd of gekocht hebt, maar wel zeer belangrijk: de verlichting. Lampen zijn niet alleen in iedere kamer essentieel, maar kunnen er zelfs voor zorgen dat er altijd de juiste sfeer gecreëerd wordt en dat de ruimte er nóg mooier uitziet. In deze blog lees je alle dingen waar je op moet letten bij het uitkiezen van de juiste lampen.
Hier moet ál jouw verlichting aan voldoen
Allereerst bespreken we welke kenmerken een lamp eigenlijk altijd moet hebben, wat de toepassing ook is. Een van die dingen is dimbaarheid. Bij bijna alle led lampen is het feit dat je ze helderder of juist minder helder kunt maken ontzettend handig. Als je ze combineert met led dimmers kun je op ieder moment kunt spelen met de verlichting: je maakt het licht immers in slechts een paar tellen ontspannen, sfeervol, energiek of helder. Zo kun je led dimmers en dimbare led lampen gebruiken om tijdens het koken alles goed te kunnen zien en op een veilige manier aan de slag te kunnen gaan, om vervolgens tijdens het dineren voor een wat zachter en sfeervoller licht te gaan. Dimbare lampen komen eigenlijk in alle situaties van pas en zorgen ervoor dat je altijd de juiste sfeer kunt creëren.
Een van de andere voordelen van dimbare lampen is dat ze energiebesparend werken. Doordat ze niet altijd op volle sterkte branden kun je hiermee gaan voor een energiebesparing van 30 tot zelfs 50 procent. Belangrijk is het in dat opzicht ook om voor led verlichting te gaan. Kies altijd voor led lampen in plaats van gloeilampen, halogeenlampen of spaarlampen. Led verlichting is namelijk beter voor het milieu en voor je portemonnee, is duurzamer en brandveiliger én gaat veel langer mee.
Deze verschillende soorten verlichting zijn er
Nu we verteld hebben voor welke verlichting je sowieso moet gaan is het ook handig om te weten welke soorten lampen je eigenlijk allemaal kunt toevoegen aan je huis. Over het algemeen worden er drie verschillende soorten verlichting onderscheiden. Door de drie met elkaar te combineren zorg je ervoor dat de verlichting in jouw huis aan alle eisen voldoet. Dit zijn de drie soorten:
- Basisverlichting: Dit is waarschijnlijk de belangrijkste vorm van verlichting en wordt ook wel de algemene verlichting genoemd. Doorgaans geldt dat dit de lampen zijn die je als eerste aanzet op het moment dat je een kamer in stapt: de grote plafondlamp in je slaapkamer, de spotjes in je badkamer of de plafonnière in je keuken bijvoorbeeld. Dit licht is meestal gelijkmatig en egaal, en is puur bestemd om te zorgen dat je altijd kunt zien wat je aan het doen bent. Basisverlichting is zeer belangrijk, maar alleen dit soort lampen gebruiken is saai. Doordat er dan geen contrast of spanning is, ontstaat er ook nauwelijks sfeer in de woning.
- Sfeerverlichting: Sfeerverlichting toevoegen is dan ook zeer belangrijk. Deze lampjes stralen over het algemeen een wat diffuser licht uit. Vaak is er ook sprake van indirecte verlichting: licht dat je niet op een directe manier bereikt maar dat eerst weerkaatst tegen een muur of een plafond. Met sfeerverlichting kun je contrast aanbrengen in je woning en ervoor zorgen dat er meer spanning ontstaat in het lichtplan. Zo creëer je een veel sfeervoller gevoel.
- Functionele verlichting: Tot slot is er ook nog functionele verlichting. Dit is de verlichting die speciaal ontwikkeld is om het uitvoeren van een bepaalde taak gemakkelijker te maken: aanrechtverlichting waardoor je beter kunt koken of je bureaulampje voor het (thuis)werken bijvoorbeeld.
Bedenk dus goed wat het doel van de lamp is en zorg ervoor dat je in (bijna) iedere kamer de drie soorten verlichting met elkaar combineert om altijd een lichtplan te creëren dat goed in balans is.
Hier moet je ook nog op letten
Tot slot zijn er ook nog een aantal andere zaken waar je op moet letten bij het uitkiezen van de juiste verlichting. De kleurtemperatuur bijvoorbeeld. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden heeft dit niks te maken met hoe warm de lampen worden, maar alles met de lichtkleur. Koude verlichting heeft een meer blauwe ondertoon, warme verlichting een gele. Met koude verlichting creëer je dan ook een energieke sfeer en met warme verlichting ga je meer voor een ontspannen en gezellig gevoel. Pas ook dit altijd aan aan de toepassing.
Ook het aantal lumen is belangrijk, belangrijker nog dan het wattage. Dit drukt namelijk de hoeveelheid licht uit die er door de lamp geproduceerd wordt. Ook dit pas je aan aan de toepassing en de locatie. Zo hoeft een lampje dat je gaat gebruiken voor de slaapkamer over het algemeen een lagere lichtopbrengst te hebben dan een lamp voor je keuken of studeerkamer. Let ook hier goed op bij het aanschaffen van de lamp.
Concluderend zijn er bij het uitkiezen van verlichting voor je eerste woning een aantal zaken belangrijk, bijvoorbeeld of de led lampen in combinatie met led dimmers dimbaar zijn, wat voor soort verlichting je moet gaan toevoegen (basis, sfeer of functioneel), de kleurtemperatuur en het aantal lumen. Door hier allemaal rekening mee te houden wordt jouw huis altijd op de juiste wijze verlicht.
Laat een antwoord achter