Heeft je garagedeur zijn beste tijd gehad? Dan is dit blogartikel zeker het lezen waard. We informeren je namelijk over de verschillende soorten garagedeuren, zodat je weet wat je mogelijkheden zijn als je de deur gaat vervangen.

Soorten garagedeuren

Garagedeuren zijn in vele kleuren en patronen leverbaar, maar in de kern zijn ze terug te brengen tot een paar soorten deuren:

  • Kanteldeuren
  • Sectionaaldeuren
  • Roldeuren
  • Openslaande deuren
  • Zijdelingse deuren

Kanteldeuren

Kanteldeuren zijn jarenlang de standaard geweest als het om garagedeuren gaat. Door hun eenvoud zijn ze eenvoudig te bedienen en gaan ze jarenlang mee. Dit type garagedeur is opgebouwd uit één deurblad dat tijdens het openen naar buiten toe kantelt, vandaar de naam ‘kanteldeur’.

Tegenwoordig zijn kanteldeuren goed geïsoleerd en elektrisch bedienbaar en ze zijn dan ook een prima optie als je de garage wilt gebruiken als parkeerplek voor je auto of als fietsenstalling.

Sectionaaldeuren

Sectionaaldeuren zijn de nieuwe standaard en worden vaak als vervangende deur toegepast als een kanteldeur zijn beste tijd heeft gehad. Het grote voordeel van sectionaal deuren voor garages is dat de deurpanelen goed geïsoleerd zijn, ze een strakke uiterlijk hebben en dat ze tijdens het openen maar een klein stukje naar binnen kantelen om onder het plafond te worden gehangen.

Daardoor houd je veel meer ruimte over in de garage en hoef je je geen zorgen te maken dat het deurblad tijdens het openen van de garagedeur per ongeluk tegen je fiets of je auto komt als die op de oprit staat.

Roldeuren

Roldeuren zijn de ideale keuze als je de garage wilt gebruiken om spullen op te slaan. Qua opbouw zijn ze gelijk aan sectionaaldeuren, alleen zijn de deurpanelen in dit geval een stuk smaller. En dat heeft een reden, omdat ze op die manier opgerold kunnen worden in de opbergbox die recht boven de opening van de garage wordt gehangen. Vandaar de naam ‘roldeur’.

Roldeuren zijn relatief duur in aanschaf en wat ons betreft alleen een aanrader als je de garage daadwerkelijk als opslagplaats wilt gebruiken. Is dat niet het geval? Dan kun je beter voor een sectionaaldeur kiezen.

Openslaande garagedeuren

Openslaande garagedeuren bestaan uit twee deurhelften die als een voordeur van de garage fungeren. Goed om te weten: dit is het enige type garagedeur dat niet elektrisch bedienbaar kan worden gemaakt.

Openslaande deuren zijn met name een goede keuze als je de garage als opslagplaats, kantoorruimte of hobbyruimte gebruikt. De openslaande deuren zien er stijlvol uit en kunnen van ramen worden voorzien, zodat je wat meer daglicht in de garage krijgt.

Zijdelingse deuren

Zijdelingse deuren zijn een afgeleide van sectionaaldeuren. De deurpanelen worden in dit geval niet verticaal maar horizontaal geopend. Dit is ideaal als je er vaak op uit gaat met de fiets, omdat je de deur van de garage slechts gedeeltelijk hoeft te openen om met de fiets op pad te gaan.

Maak een wensenlijstje

Om het kiezen van een garagedeur wat makkelijker te maken, raden we je aan om een wensenlijstje op te stellen. Noteer waar je nieuwe deur aan moet voldoen en gebruik dat als uitgangspunt bij het kiezen van een nieuwe garagedeur.

Tot slot willen we dit handige garagedeuren overzicht met je delen. In dit overzicht worden alle deuren uit ons artikel nog uitgebreider besproken. Absoluut het lezen waard.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.