Misschien ben je van plan om een laserafstandsmeter te kopen. Alleen wat is een laser meter bij Astek nou eigenlijk? afstandsmeters van Astek.nl worden ook wel een distometers genoemd. Je kan afstandsmeters van Afstandmetershop.nl  kopen. Afstandsmeters worden gebruikt om afstanden nauwkeurig op te meten. Er wordt steeds minder gebruik gemaakt van duimstokken of rolmaten, aangezien deze minder nauwkeurig zijn. Een afstandsmeter werkt met een digitale laser. De laser wordt gebruikt als zichtbare richtstraal en de meting zelf wordt gedaan met bijvoorbeeld ultrasoon. In dit artikel vertellen we je alles over digitale afstandsmeters.

Het type afstandsmeter

De afstanden die nauwkeurig gemeten kunnen worden wisselen per type afstandsmeter. Bij de goedkopere modellen is dit van 0,50 m tot 15 m. Bij de duurdere modellen is dit van 0,05 m tot 30 m of tot 100 m. De meetnauwkeurigheid bij de goedkopere modellen is ongeveer 0,5 tot 1 procent van de werkelijke afstand. Om dit duidelijk te maken met een voorbeeld: als de afstand 4 meter is dan kan hij een fout geven van 4 cm ruwweg gezegd. Duurdere afstandsmeters zijn nauwkeuriger en hebben een kleinere afwijking van 1 tot 3 mm. Er zijn speciale afstandsmeters met hoekmeting voor als je schuine oppervlakken wilt meten. Tevens zijn er afstandsmeter met een draadloze gegevensoverdracht naar bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een afstandsmeter

Eerst moet je bepalen hoever je wilt meten en hoe nauwkeurig deze meting moet zijn. Dan moet je bepalen welk oppervlakte je wilt meten en of er in de hoogte gemeten moet worden. Als de afstand moeilijk te meten is door bijvoorbeeld een hobbelige oppervlakte of als je een bepaalde afstand wenst te hebben tot je object dan kan je gebruik maken van een continu meting. Afhankelijk van de afstandsmeter is hij van de onderzijde of ook van de bovenzijde instelbaar, dit is handig voor afstanden die korter zijn dan 20 cm. Je moet bepalen voor jezelf wat is belangrijk voor de geheugenfunctie, of er communicatie mogelijk moet zijn met bijvoorbeeld je smartphone door middel van bluetooth en of de meetgegevens opgeslagen worden in CAD formaat. Bij sommige afstandsmeter is er verlichting van het display mogelijk zodat je ook in donkere ruimtes zoals een kruipkelder kan meten. Sommige worden geleverd met een laserbril zodat je ook goed zicht hebt als er veel omgevingslicht is. Je moet soms apart nog een doelpaneel bestellen als je oppervlakte teveel of te weinig licht weerkaatst. De eenheden worden gemeten in feet of meters. Hou er rekening mee dat bij bepaalde oppervlakten je snel foutmeldingen krijgt, omdat het materiaal tegenwerkt. Voorbeelden hiervan zijn matzwart, poreuze oppervlakken, transparante of spiegelende oppervlakken en oppervlakken met een structuur zoals grof pleisterwerk.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.