Het te koop bord staat al een tijdje in de tuin of hangt aan de gevel. Kijkers genoeg maar de biedingen vallen nog een beetje tegen. Maar jij hebt ondertussen je nieuwe droomhuis al gevonden. Het probleem is dat je vorige woning nog niet verkocht is en je dus ook nog niet beschikt over de overwaarde om je nieuwe huis te financieren. Gelukkig is er het overbruggingshypotheek of overbruggingskrediet waarmee je al wel dat nieuwe huis kunt kopen. Natuurlijk zitten er wel voorwaarden vast aan een overbruggingshypotheek waaraan je moet voldoen voor je deze kunt afsluiten. Hoe dat zit lees je hier.

Het overbruggingshypotheek

Dus als je oude huis nog niet verkocht is of nog niet is overgedragen aan de nieuwe bewoners kun je niet beschikken over de overwaarde op dat huis. Vervelend als je al wel een nieuw huis hebt gevonden waarvoor je die overwaarde nodig hebt om het te kunnen kopen. In dat geval kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Dit doe je bij de hypotheekverstrekker waar je ook de hypotheek voor je nieuwe huis hebt afgesloten. Het leenbedrag is ongeveer 85% van de verwachte overwaarde die je oude huis opbrengt.

Overbruggingshypotheek moeilijk af te sluiten?

Het kan best lastig zijn om een overbruggingshypotheekaf te sluiten, veel hypotheekaanbieders zijn er niet zo happig op. Dat komt omdat het niet zeker is dat je de geschatte overwaarde ook daadwerkelijk krijgt bij de verkoop van je vorige huis. Je krijgt ook niet alle tijd van de wereld om je oude huis te verkopen. Over het algemeen varieert de looptijd van minimaal 6 maanden tot maximaal 2 jaar. 

Wat kost een overbruggingshypotheek?

Hoewel het nodig is om je nieuwe huis te financieren is een overbruggingshypotheek niet de ideale situatie. Zeker als het gaat om de maandlasten. Reken maar uit, je betaalt niet alleen voor de hypotheek van je oude en nieuwe huis, maar daar komt de rente over het overbruggingshypotheek nog bij. En dan nog notariskosten en afsluitkosten. Hou dus rekening met die extra hoge maandlasten. Je moet bij de aanbieder ook aantonen dat je de maandlasten kunt dragen.

Aflossingsvrij en rente aftrekbaar

Tijdens de looptijd van het krediet los je nog niet af. Pas als je oude huis verkocht is en de overdracht een feit is los je het overbruggingshypotheek in 1X boetevrij af met je overwaarde. Als je het overbruggingshypotheek afsluit voor je eigen woning mag je de rente aftrekken van de belasting. Dus dat scheelt dan weer. 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.