Retro deurbeslag gebruiken kan je zien als de finishing touch om een mooi klassiek interieur compleet te maken. Vaak zijn het juist dit soort details die eraan ontbreken. Je hebt allerlei oude materialen en meubelstukken gevonden, maar het laatste stukje ontbreekt. Het deurbeslag kan gevonden worden van tot wel 150 jaar geleden. Zo is de oude look in een pand ook echt helemaal na te bootsen. Er zijn daarin dan ook verschillende vormen van gebruik te onderscheiden. Het is leuk om eens te bekijken hoe je dit allemaal zelf kunt gaan toepassen in je woning.

Retro deurbeslag passend bij een pand

Het leuke aan retro deurbeslag is dat je het uit verschillende perioden kan vinden. Wil je bijvoorbeeld een klassiek pand uit de eerste helft van de twintigste eeuw herstellen? Dan kan je daar het juiste hang- en sluitwerk wel voor vinden. Dit maakt het ook fijn voor wanneer je een bepaald pand op het oog hebt om op te knappen. Met bijvoorbeeld whitewash geef je het een bepaalde look, maar met het deurbeslag maak je het helemaal af. Dat komt vooral ook omdat eigenlijk alle mogelijkheden te vinden zijn. Dit maakt het dus ideaal.

De verschillende soorten hang- en sluitwerk

Je kunt retro deurbeslag bijvoorbeeld ook voor oude kasten gebruiken. Zoals het ook past bij de huisdeuren en binnendeuren in je woning. Dat komt omdat er niet alleen voordeurbeslag in retrovorm bestaat. Ook knopjes of keukenkastbeslag is gewoon in klassieke vormen te vinden. Om over de grote mate waarin deurklinken en deurkrukken te vinden zijn nog maar te zwijgen. Het leuke is dat er daardoor dus eigenlijk altijd wel iets te vinden is voor jou. Je kunt bijvoorbeeld ook een meubelstuk of deur van ander beslag voorzien dat je ergens weet te vinden.

Kiezen voor een replica

In de ideale situatie heb je natuurlijk het echte oude retro deurbeslag. Dit is echter lang niet altijd mogelijk. Daarom zijn er ook andere opties om te overwegen. Denk dan bijvoorbeeld aan replica’s. Het is leuk om te zien dat bepaalde specialisten zich hebben toegelegd op het opnieuw ontwikkelen van beslag uit lang vervlogen tijden. Daarvoor zijn de originele ontwerpen uit die periodes gebruikt. Zo ziet het er dus precies uit als toen. Het voordeel hiervan mag natuurlijk duidelijk zijn. Je kunt dan direct een complete lijn kiezen. Dit maakt het direct helemaal af. Dat is belangrijk.

De verschillende soorten retro

Er zijn natuurlijk verschillende soorten retro deurbeslag te onderscheiden. Zo zijn de hele oude varianten vooral gericht op sierlijk ontwerp. Vroeger, aan het eind van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw, was dit vooral heel belangrijk. Hoe meer je richting de huidige tijd kruipt, hoe strakker de ontwerpen worden. Dit is eigenlijk al vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw te zien. Je ziet dit niet alleen aan het beslag, maar eigenlijk aan alles wat gemaakt werd in die tijd. Dit werkt ook tot op de dag van vandaag nog door.

Op zoek naar het juiste materiaal

Ook voor retro deurbeslag geldt dat het in verschillende materialen te krijgen is. In het verleden was vooral gietijzer vaak heel populair. Dat is een materiaalsoort die nu veel minder vaak voorkomt. Wel was toen ook al messing te zien. Dat is tegenwoordig nog altijd zo. Dat maakt het dus ook wat beter te combineren. Dit hangt natuurlijk ook af van de materialen die je verder in huis gebruikt. Het deurbeslag moet er natuurlijk wel goed bij passen. Let er ook op dat het belangrijk is dat de uitstraling oud en klassiek moet zijn.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.