Uw gazon ziet er steeds minder mooi uit dan dat u het graag zou willen, wat kan je nu doen? Hoe kan ik mijn gazon terug mooi maken? In dit artikel leest u wat u hier kan aan doen !

Een gazonrenovatie

Om meerdere redenen kan het belang ontstaan om uw gazon te renoveren. Zowel mos als onkruid zijn zeer veel van deze oorzaken maar zeker ook verzakkingen en een overvloed aan zeer fijne of juist heel grove grassoorten. Met uw gazon te bemesten, verticuteren en/ of een beetje extra water kan heel wat opgelost worden, maar ooit komt er een moment dat het uitvoeren van het dagdagelijks onderhoud niet meer voldoende is. Dan is het hoog tijd om uw gazon te renoveren!

Mogelijkheden van een gazon herstellen

Bij zo goed als elke gazonrenovatie zijn er meerdere methodes om terug tot een volledig perfecte grasmat te komen. Hieronder ziet u enkele van deze methodes. Verder in het artikel leggen we u uit welke het meest geschikt is voor uw gazon.
• Gazon vervangen d.m.v. graszoden leggen
• Verticuteren
• Bijzaaien

Gazon vervangen

De allerbeste methode is het gazon volledig vervangen. Als u het volledig vervangt, verhelpt u zo goed als alle mogelijke (toekomstige) problemen met uw gazon. Dankzij graszoden heeft u één dag een volledig nieuw gazon

Met een machine kan men het bestaande gazon heel eenvoudig verwijderen. Een speciale graszodensnijder snijdt het gras volledig los van de ondergrond. Nadat het lossnijden van het gras is gebeurd, kan dit samen met al het onkruid en mos in stroken worden afgevoerd.

Als al het gras verwijderd is zijn verschillende bewerkingen van de ondergrond mogelijk:
• Ophogen ondergrond
• Verrijken ondergrond
• Verschralen ondergrond
• Frezen ondergrond
• Opnieuw nivelleren

Nadat deze grondwerkzaamheden zijn uitgevoerd kan men de graszoden opnieuw worden leggen. Deze zoden hebben zeker de eerste twee weken na aanleg dagelijks meer dan voldoende water nodig. Als dit gebeurd is, heeft u binnen de twee weken terug een donker groen gazon dat direct weer in gebruik genomen kan worden!

Verticuteren

Verticuteren is alleen nuttig wanneer u vooral vilt en mos uit uw gazon wilt verwijderen. Het afgestorven gras en de wortels van gras kunnen uw gazon even goed als mos verstikken. Door deze te verwijderen en af en toe de wortels van het gras helemaal door te snijden kan dit gestimuleerd worden om nieuwe uitlopers aan te produceren.

Bijzaaien

De renovatie van het gazon kan ook plaatsvinden door bij te zaaien, wat natuurlijk ideaal is voor het herstellen van de kale plekken, maar zeker ook wanneer het gazon zeer dun bezet is geraakt. Nadat de bodem van uw gazon heel lichtjes is open gekrabd met fijne een hark kan snelkiemend graszaad uitgestrooid worden. Het is aan te raden het graszaad na het inzaaien zeker af te dekken met een zeer dun laagje cocopeat of een speciale gazongrond. Dit zal voorkomen dat vogels zullen smullen van het graszaad en dit draagt bovendien bij aan een snellere ontkieming van de graszaadjes.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.