Met de jaren is de positie van de trap sterk veranderd. Was het voorheen gewoon een hulpmiddel om een volgende etage te kunnen bereiken, tegenwoordig is een trap in huis veel meer. Vaak is een trap het middelpunt van een huis en wordt het als eyecatcher gezien. Als jij dat ook wilt, dan kun je daar zelf iets aan doen. De trap bekleden of de trap bedekken met iets wat aansluit bij de rest van jouw inrichting is een eerste stap om weer trots op de trap te worden.

Ben je zelf minder handig, schakel dan een specialist in

De handige doe-het-zelver zou prima zelf met de trap aan de slag kunnen gaan. Ben je minder handig, schakel dan altijd een specialist in. Hoeft er niet al te veel aan de trap op zich te gebeuren en verkeert de trap nog in goede staat, dan kun je al binnen een dag over een prachtige ‘nieuwe’ trap beschikken. Die keuze zul je zelf moeten maken.

Verlies het veiligheidsaspect nooit uit het oog

Welke keuze je zeker ook moet maken, als het om het bekleden van de trap gaat, is de keuze voor het te gebruiken materiaal. Er is heel erg veel mogelijk. Zo kun je gewoon kiezen voor tapijt op de trap, maar is ook vinyl iets waarmee menig trap ondertussen bekleed is. En wat dacht je van een massieve houten trap of van laminaat op de trap bijvoorbeeld? Het is tegenwoordig allemaal prima mogelijk. Vergeet bij het verfraaien van de trap overigens het veiligheidsaspect niet. Laat de leuning niet weg omdat dit minder leuk oogt. Laat veiligheid wel altijd op de eerste plaats staan.

Vinyl beschikt over een plaklaag

Vinyl is steeds meer populair geworden met de jaren. Dat heeft onder meer te maken dat je dit prima zelf kunt doen. Zo is het op maat snijden erg gemakkelijk bijvoorbeeld en hoef je bij vinyl ook geen lijm en lijmkam te gebruiken. Vinyl is namelijk voorzien van een plaklaag en dat werkt wel zo gemakkelijk. Ook tapijt is nooit uit de tijd geraakt op de trap. Wil je er zelf mee aan de slag, bereken dan altijd eerst hoeveel tapijt nodig is. Gebruik bij voorkeur ondertapijt en begin vervolgens met lijmen en nieten, waarbij het verstandig is om altijd bovenaan te beginnen. Werk ook altijd met een lijmkam. Vervolgens ga je tapijt snijden en maak je mallen. Je snijdt de stukken uit het tapijt en brengt lijm aan met de lijmkam. Vervolgens is het nog een kwestie van het tapijt vastlijmen. Vaak is de trap vervolgens na 24 uur weer beloopbaar en is de anonieme trap ineens de blikvanger van jouw huis.

Veiligheid gaat boven alles!

Mocht je zelf aan de slag gaan, weet dan dat voorbereiding het halve werk is. Denk je er zelf niet uit te komen en twijfel je bijvoorbeeld aan de staat van de trap? Schakel dan altijd een specialist in. Ook nog geldt dat veiligheid boven alles gaat!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.