Kunstgras is een alternatief voor een natuurlijk grasveld dat vooral in de sportwereld veelvuldig wordt gebruikt. Maar ook voor particulier gebruik neemt de populariteit van kunstgras toe. De voordelen die kunstgras heeft ten opzichte van echt gras spelen hierbij een belangrijke rol. In dit artikel staan naast de voordelen van kunstgras ook de nadelen, onderhoudstips en de kosten van aanschaf van kunstgras.
Waarom kiezen voor kunstgras?
Er zijn verschillende redenen waarom voor kunstgras gekozen kan worden.
1. Kunstgras blijft er altijd mooi uit zien. Overvloedige regenval of juist langdurige droogte is niet van invloed op het uiterlijk van kunstgras. Ook hoeft er geen kostbaar water verspilt te worden tijdens droge periodes.
2. Een gazon van kunstgras bevat geen pollen en is daarmee uitstekend geschikt voor mensen die kampen met hooikoorts of een andere allergie.
3. Kunstgras vraagt slechts om weinig onderhoud. Maaien, bemesten en verticuteren behoren tot het verleden evenals de aanschaf van allerlei duur gereedschap. Een stevige bezem is het enige dat nodig is om een gazon van kunstgras te onderhouden.
4. Tenslotte kan een kunstgrasgazon op iedere grondsoort gelegd worden, ok op zware kleigrond.
Prijs kwaliteit verhouding
De prijzen van kunstgras variëren flink. Er is al kunstgras te koop vanaf € 15,- per vierkante meter, maar de prijs kan oplopen tot ruim € 50,- per vierkante meter. De prijs van kunstgras wordt onder meer bepaald door het gebruikte materiaal, de dichtheid van de grasmat, de kwaliteit van de grasmat en natuurlijk de hoeveelheid kunstgras die nodig is. Maar voor ieder budget is er een kunstgras gazon te vinden.
De kwaliteit van een kunstgrasmat wordt door verschillende kenmerken bepaald. Zo is de mate waarin kunstgras lijkt op natuurgras medebepalend voor de kostprijs. Hoe zachter het kunstgras aanvoelt, hoe hoger de aanschafprijs zal zijn. Daarnaast is de dichtheid van de grasmat, het aantal grassprieten per vierkante meter, van belang. Hoe hoger de dichtheid van de kunstgrasmat, hoe meer een natuurlijke grasmat wordt benaderd en hoe zwaarder de grasmat aanvoelt. Een combinatie van deze kenmerken bepaald de uiteindelijke aanschafprijs van het kunstgras. Over het algemeen valt te stellen dat hoe zwaarder het kunstgras is, hoe hoger de prijs. Houd daarnaast bij het bepalen van het budget ook rekening met de hoeveelheid kunstgras die nodig is om de gewenste vorm te leggen. Een rechthoekig gazon zal minder snijverlies opleveren en is daardoor goedkoper te leggen dan een kunstgrasgazon met veel bochten en schuine stukken.
Zelf leggen
Wanneer je een beetje handig bent is het goed mogelijk om een kunstgras gazon zelf aan te leggen, zeker wanneer het gaat om een rechthoekig gazon waarbij het kunstgras op de juiste maat is aangeschaft. Wanneer het gazon ter plekke op maat gemaakt moet worden kan het verstandig zijn de klus uit handen te geven. Het vraagt om ervaring om een kunstgrasmat precies op maat te snijden of te knippen. Reken in dit geval dan wel op extra kosten. In alle gevallen moet de grond onder het kunstgras egaal zijn en goed verdicht om een egale kunstgras grasmat te behouden. Voor een duurzaam resultaat kan je de grasmat met speciale grondpennen verankeren.
Wist je dat kunstgras niet alleen te koop is in standaard groen maar ook in verschillende opvallende kleuren zoals rood, geel of blauw? Zo kan je de tuin aankleden met jouw favoriete kleur of je gazon aan laten sluiten bij de inrichting van je huis. Een gazon in een afwijkende kleur zorgt in ieder geval voor een unieke en bijzondere uitstraling in jouw tuin.
Laat een antwoord achter