Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Of woon je al een tijdje op jezelf en heb je nog niet zo lang geleden een nare ervaring met inbraak en vandalisme gehad? Dan is het logisch dat je het heel spannend vindt. Wellicht voel je je zelfs onveilig in je eigen woning. Hierdoor komt het woongenot natuurlijk enorm in geding. Opnieuw onbezorgd genieten kan enkel wanneer je weet dat de woning op de juiste manier beveiligd is. Maar wanneer is jouw woning nou veilig te noemen? Waar moet je aan denken? 

Laten we eerlijk wezen: het is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen dat inbrekers jouw woning als prooi beschouwen. Ook een brand is nooit geheel uit te sluiten. Toch zijn er wel een aantal manieren waarop je het risico op inbraak en brand zoveel mogelijk kunt beperken. In dit artikel geven we 3 tips.

1.    Vergroot de overlevingskansen in geval van brand


Wanneer er onverhoopt brand uitbreekt in huis is er maar één ding het allerbelangrijkste: tijd. Je moet over zoveel mogelijk tijd beschikken om jouw overlevingskansen te vergroten. Daarom is het belangrijk dat je tijdig op de hoogte wordt gesteld van de brand. Veel mensen denken dat je een brand toch wel snel genoeg ruikt, maar vergis je niet: wanneer je slaapt is ook je reukvermogen gedeeltelijk uitgeschakeld. Eer dat je eenmaal doorhebt dat er daadwerkelijk brand is uitgebroken, ben je eigenlijk al te laat met je ontsnappingsplan. Investeer daarom altijd in goede rook- en brandmelders.

Daarnaast is het verstandig om zogenaamde noodverlichting led aan te schaffen. Door een brand kan er soms kortsluiting ontstaan. Hierdoor is het niet meer mogelijk om je gewone verlichting aan te doen. Met dank aan noodverlichting kan jij echter altijd je weg naar buiten vinden. Denk vooral niet dat je dit niet nodig hebt, omdat je je huis door en door kent, want door rook en paniek kan je enorm gedesoriënteerd raken. Goede verlichting is dan ook zeker geen overbodige luxe. 

2.    Sluit ramen en deuren voordat je weggaat

Dit klinkt misschien als een overbodige tip, maar het zal je verbazen hoeveel mensen dit nog vergeten. Zeker wanneer je overdag enkel tien minuutjes weg bent om een boodschapje te halen. Dan lijkt het zo aantrekkelijk om gewoon even de achterdeur open te laten en boven de ramen open te laten staan. Wie komt er overdag nou binnen?


Dit gebeurt helaas vaker dan je denkt. Daarom ook als je voor een kleine boodschap weggaat: sluit altijd de deuren en ramen voor vertrek. Vergeet je vaak de deuren te sluiten? En is dat meer een kwestie van een slecht geheugen dan gemak? Dan kan de aanschaf van een deursluiter een prima oplossing zijn. Zo weet je altijd zeker dat de deur zorgvuldig gesloten is. Dat bespaart jou weer stress onderweg!

3.    Investeer in kwalitatieve sloten

Ook kwalitatieve sloten mogen uiteraard niet ontbreken. Laat deze maken door een gecertificeerde slotenmaker. Uit onderzoek is gebleken dat inbrekers nooit meer dan 5 minuten aan het binnenkomen van een woning besteden. Wanneer het binnen die tijd niet gelukt is, gaan ze opzoek naar een andere prooi. Zodra ze toch langer blijven vergroten ze namelijk hun eigen pakkans. Door het voor hun een stuk lastiger te maken, is de kans groot dat ze jouw huis voortaan overslaan.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.