Schilderen kan iedereen. Tenminste, dat wordt altijd beweerd. Wanneer je nog nooit geschilderd hebt, kan je meestal nog wel wat hulp gebruiken. Meestal ken je de basis wel en weet je in grote lijnen hoe je moet beginnen. Maar weet je ook welke dingen je juist niet moet doen? Dingen die noodzakelijk zijn om te voorkomen?

Schilderen is een prima manier om je nieuwe woning een frisse uitstraling te geven. Of je nu kiest voor betonlook verf of een simpele muurverf, iedere verfklus vraagt de nodige aandacht. Hoewel het schilderen van een muur niet al te moeilijk is, worden er toch nog heel veel fouten gemaakt. Wij zetten de 4 gemaakte fouten voor je op een rijtje:

1.    Geen tijd investeren in een goede voorbereiding


Denk niet dat je zomaar in je verfkleding kunt schieten en een verfkwast tegen de muur kunt houden. Voordat je echt kunt gaan schilderen moet er nog wel wat gedaan worden. Als je besluit om deze stap over te slaan, ligt er na het schilderen nog een zware klus op je te wachten. Zonder een goede voorbereiding zal je namelijk nog heel veel moeten schoonmaken. Schilderen zonder morsen is iets wat zelfs de meest doorgewinterde schilder niet kan. Probeer dit dan ook niet uit en investeer wat tijd in het afdekken van deurknoppen, lichtknoppen en plinten. Vergeet ook niet om afdekzeil over de vloer te leggen.

2.    Verkeerde verf kopen

Denk je net lekker te kunnen beginnen, kom je er ineens achter dat je niet de goede verf gekocht hebt. Toen je de badkamermuren wilde schilderen had je er even niet bij stil gestaan dat verf op waterbasis dan geen slim idee is. Oeps!

Bedenk voordat je verf gaat kopen daarom ook eerst welke het meest geschikt is. In welke ruimte wordt hij gebruikt? Wat verwacht je ervan? Vraag eventueel om advies in de winkel of webshop. Zo weet je altijd zeker dat je de juiste keuze maakt. Zo kan badkamer beton cire een veel betere keuze zijn in een vochtige ruimte. Hoewel dit niet echt schilderwerk is, is het soms wel slimmer om die overstap te maken. Bedenk daarom goed welke mogelijkheden er zijn, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

3.    De muren niet vet- en stofvrij maken

Iedere schilder weet dat het van essentieel belang is om eerst alle muren stof- en vetvrij te maken. Er is namelijk niets vervelender dan vuil of haren ontdekken op een nét geschilderde muur. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen. Wees niet bang, dit kost ook maar weinig tijd!

Begin met het verwijderen van stof met behulp van een plumeau of een droog microvezeldoekje. Vervolgens mix je water met azijn en was je de muren grondig. Vergeet ook de plinten niet mee te nemen.

4.    Geen grondverf gebruiken


Vaak wordt verf zonder pardon op de muren gebruikt. Je slaat dan echter een enorme belangrijke stap over. De primer of grondverf is namelijk essentieel om de verf beter te laten hechten en zo voor een mooier eindresultaat te zorgen. Bovendien blijft de afwerklaag hierdoor veel langer mooi. Het loont dus echt om te investeren in een goede primer.

Let er wel op dat je voor sommige verfsoorten een ander soort primer nodig hebt. Zo zijn er voor betonlook verf en Chalk Paint speciale primers verkrijgbaar. Zo weet je altijd zeker dat je van het gewenste resultaat kunt genieten.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.