Je ziet ze regelmatig in tuinen staan: zinken gieters, zinken emmers en oude ijzeren verroeste voorwerpen. Superleuk en decoratief in de tuin, in je serre of op je terras. Maar in bijna alle gevallen staan ze op zichzelf en meestal zijn ze leeg. Heel af en toe een beschilderde emmer of een subtiel beplakte gieter, maar het is juist een leuk idee om er eenjarige bloemenmengsels in te zaaien. In dit blog lees je hoe je zorgt voor een prachtige bloemenexplosie in de zomer, zelfs van mei tot en met september.

  1. Je begint met het verzamelen van een paar leuke oude emmers, gieters en andere ijzeren of zinken voorwerpen, misschien staan ze gewoon al in je schuurtje! Zelfs een oude damesfiets die het echt niet meer doet kan heel leuk staan in je tuin! Zet bijvoorbeeld een oud zinken teiltje op de bagagedrager. Zorg er wel eerst voor dat het teiltje één of meer gaten in de bodem heeft zodat eventueel het teveel aan water makkelijk weg kan stromen.
  2. Vul de teil of de emmer met aarde uit je tuin of gewone potgrond (niet de bemeste) die je in je plaatselijke tuincentrum, bloemenwinkel of supermarkt hebt gekocht.
  3. De zaadjes van het bijenmengsel strooi je uit over de potgrond in de emmer, teil of bak. Dit doe je in het voorjaar tot zelfs gewoon lekker in de zomer. Dan is het lekker warm buiten en kan je in je korte broek, je zomerjurk of je tuinbroek aan de slag. De zaadjes moet je wel de tijd geven om te kiemen. Afhankelijk van de grond, de structuur van de grond en de voedingsomstandigheden ontwikkelen de bloemenmengsel zich verschillend. De zaaidichtheid staat vermeld in onze webshop. 
  4. Je strooit 1 tot 2 cm potgrond over de zaadjes en je geeft ze een beetje water. Dat is het! Je hebt je eerste zaadjes gezaaid! De bijen en andere insecten kunnen straks volop genieten in jouw tuin. Maar niet alleen de bijen natuurlijk. Ook jij zelf, de mensen die voorbij komen en alle vrienden die bij je op bezoek komen.
  5. Dan komt het wachten. Eerst wachten op de plantjes die boven de grond uitkomen. Voordat ze allemaal boven zijn kan het wel 2 tot 3 weken duren. Dat hangt ook nog van het weer af natuurlijk. Hou de grond een beetje vochtig, maar ze moeten niet in het water staan. Sommige soorten kiemen iets later. Na 6 tot 8 weken zie je al de eerste bloemen. In ieder geval is het aan te raden geduld te hebben met de natuur. Misschien komt er eerst alleen maar een bepaalde kleur tot bloei. Gewoon even wachten. Het bloemenmengsel ontwikkelt zich in een golfbeweging. Je wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de bloemetjes. Het is daarom superleuk als niet alle bloemen tegelijk in bloei staan maar steeds elkaar opvolgen in bloeibewegingen.

Zelf een bloemenmengsel zaaien

Het grote voordeel van zelf bloemenmengsels zaaien is dat je er dan zeker van bent dat er geen vreemde stoffen op de planten en bloemen zitten die straks in de zinken emmers en gieters staan. Je weet nu dat de bloemen perfect zijn voor alle bijen en vlinders. Een goed bloemenmengsel om in je emmers te gebruiken is het Tubinger bijenmengsel. Dit voordelige bloemenmengsel heeft een grote kans op een goed resultaat. In het mengsel zitten 11 bloemensoorten die op kleur, geur en, heel belangrijk voor de bijtjes, op nectarproductie zijn geselecteerd. De bloemen worden variërend van 50 tot 100 cm hoog. Dit veldbloemenmengsel is een waar feest voor bijen, insecten, vlinders en mensen!

De samenstelling van het Tubinger bijenmengsel

naamwetenschappelijke naamkleur
BoekweitFagopyrum esculentumWit
BorageBorago officinalisBlauw
DilleAnethum graveolensGroengeel
Gele MosterdSinapis albaGeel
GoudsbloemCalendula officinalisGoudgeel
Groot KaasjeskruidMalva sylvestrisRoze
Juffertje-in-‘t-GroenNigella sativaBlauw
KorenbloemCentaurea cyanusBlauw
KorianderCoriandrum sativumRoze-wit
PhacellaPhacelia tanacetifoliaBlauw
Radijs of RammenasRaphanus sativusWit

Ben je op zoek naar een leuke mix van bloemen? Wil je de leukste bloemenmengsels kopen of het beste bijenmengsel bestellen? Kijk dan in onze webshop waar je veel verschillende bloemenmengsels vindt die op verschillende tijden bloeien. Zo ben je altijd verzekerd van mooie bloemen in je zinken emmers of oude teiltjes. Veel plezier!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.