Veel mensen doen nadat hun tuin is aangelegd weinig aanpassingen aan hun tuin. Dat is zonde, omdat er op betrekkelijk simpele manieren een compleet nieuwe look aan je tuin kan worden gegeven! Zo kun je bijvoorbeeld met stapstenen je tuin een heel nieuw uiterlijk geven, terwijl daar amper tijd en geld in hoeft te zitten. Het lijkt voor veel mensen een groot gedoe om dit soort kleine aanpassingen te doen, maar in de praktijk hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. Dat terwijl een simpele aanpassing als een stapstenen tuin je woning helemaal kan vernieuwen, en op die manier je huis compleet anders kan laten aanvoelen.
Hoe begin je met een stapstenen tuin?
Het aanleggen van een stapstenen tuin is lastiger dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee zult moeten houden voordat je begint met het aanleggen, omdat je het anders snel weer opnieuw kunt gaan doen. Het eerste wat van belang is is een goede locatie in je tuin kiezen. Enerzijds wil je niet dat het nieuwe pad een hoofdpad is naar bijvoorbeeld je schuur, aangezien een stapstenen tuin onhandig is wanneer iemand slecht ter been is of wanneer je er met een fiets overheen moet. Anderzijds wil je ook niet dat het een pad in het niets betreft: idealiter leidt de stapstenen tuin wel ergens heen, al is het maar een bloemenperk of een moestuintje.
Vervolgens is het belangrijk om even goed te kijken naar de afstand die je tussen de stenen wilt. Dit lijkt triviaal, maar je zult je er mateloos aan irriteren als deze afstand net te groot of te klein is. Daarnaast is ook de ondergrond van belang: je wilt immers dat je tegels stabiel liggen en vooral ook blijven liggen. Het kan daarom de moeite waard zijn om gras of planten onder de tegel weg te halen, en dit te vullen met zand. Ook de diepte is van belang: als je de tegels in gras legt is het handig om te zorgen dat je met de grasmaaier over de tegels heen kunt gaan, maar in andere gevallen moet je ook zorgen dat de tegels niet boven de rest uitsteken: dit is een bijzonder vervelende manier om te struikelen.
De juiste stenen tuin kiezen
Maar eerst zul je een stapstenen tuin moeten kiezen die je bevalt. Er zijn vaak veel verschillende opties voor stapstenen, die zowel in grootte, materiaal en model variëren. Het is aan te raden voor een sterke, dikke steen, zodat je zeker weet dat het niet snel kapot gaat. Daarnaast heb je vaak de keuze tussen egale of juist oneven stenen. Oneven stenen kunnen mooi zijn als decoratie, maar zijn op een looppad vooral ontzettend onhandig omdat je er niet altijd even stabiel op kunt staan. Daarnaast hebben deze stenen al snel de neiging om glad te worden na een regenbui, wat tot een nare val kan leiden. Egale tegels zijn praktischer, maar missen soms een bepaalde flair: dit kan je verhelpen door voor een mooi type steen te kiezen dat een unieke draai geeft aan je tuin
Positionering van je stapstenen tuin
Zoals genoemd is het van belang om voor de juiste afstand tussen de tegels te zorgen, maar ook de individuele locatie van de tegels is van belang voor de uitstraling. Een rechte lijn ziet er namelijk erg anders uit dan een natuurlijker pad, en zodoende is het goed om hierover na te denken voordat je de tegels gaat leggen. In het geval dat je een recht pad wilt maken is het handig om vooraf de locaties van de tegels te markeren, zodat je ook zeker weet dat het pad een rechte lijn blijft volgen en niet halverwege schuin gaat lopen. Bij een natuurlijk pad is dit minder noodzakelijk, maar kan dit alsnog wel een goed idee zijn om de juiste afstand tussen tegels te verzekeren, en om een gek ogend geheel te voorkomen. Het is natuurlijk altijd nog mogelijk om achteraf toch nog een aanpassing te doen, maar idealiter doe je het in een keer goed!
Laat een antwoord achter