Wil je de badkamer zo energiezuinig mogelijk inrichten? Wij hebben hier 7 tips waarmee je een hoge eindafrekening kunt voorkomen. 

1. Vervang je mengkraan voor een thermostatische kraan met een energiebesparende nulstand

Uit normale mengkranen komt vaak lauw water als ze op de nulstand staan. De cv-ketel slaat dan aan terwijl je eigenlijk helemaal geen warm water nodig hebt, en dat kost onnodig energie. Vervang om dit te voorkomen je oude kranen voor thermostatische kranen met een energiebesparende nulstand. Dan komt er gewoon onverwarmd water uit de kraan bij de nulstand. 

2. Laat de kraan niet onnodig open staan

We blijven even bij de kranen, want je kunt ook besparen op energie door de kraan niet te ver open te draaien wanneer je je handen met warm water wast. Al dat water moet ook verwarmd worden, dus hoe minder water er uit de kraan stroomt hoe meer je bespaart. En draai de kraan dicht als je je tanden aan het poetsen bent, of tijdens het scheren. Dat voorkomt water- en energieverspilling.

3. Vervang je douchekop voor een waterbesparende douchekop

Het principe van de kraan minder ver opendraaien om water te besparen is in feite hoe een waterbesparende douchekop werkt. Door een waterbesparende douchekop stroomt het water minder hard waardoor je minder verwarmd water nodig hebt. Aangezien je er niets van merkt kun je lekker blijven douchen en besparen op energie. 

4. Douche korter om energie te besparen

Korter douchen is ook heel effectief als je minder warm water wilt verbruiken. Gebruik een eierwekker om in de gaten te houden hoe lang je aan het douchen bent, en je kunt bijvoorbeeld ook de kraan dichtdraaien tijdens het inzepen van je haar. Door elke douchebeurt 1 minuut in te korten kun je al 15 euro per jaar besparen. 

5. WTW-systeem installeren bij je douche

Zelfs het water wat wegspoelt kun je gebruiken om energie te besparen. Niet het water zelf maar de warmte van het water kun je met een warmteterugwinning systeem (wtw) hergebruiken om het koude water voor te warmen. Installeer een wtw bijvoorbeeld bij de waterafvoer van je douche.

6. Vervang je verlichting voor energiezuinige lampen

Door alle lampen in je douche te vervangen voor energiezuinige LED-verlichting kun je flink besparen op je energiekosten. LED-lampen zijn zeer energie-efficiënt want ze zetten nagenoeg alle energie om in licht. Plaats LED inbouwspotjes boven de douche of de wastafel en gebruik een bewegingsdetectie sensor in plaats van een lichtschakelaar. Dan blijft er nooit onnodig licht branden doordat iemand is vergeten om het licht uit te doen. 

7. Leg vloerverwarming aan in plaats van een radiator

Met vloerverwarming kun je veel efficiënter je badkamer verwarmen dan met een radiator. De warmte stijgt immers omhoog en verspreid zich makkelijker door de hele badkamer. Het voelt ook warmer aan als je met je blote voeten op een verwarmde vloer staat waardoor je minder snel de thermostaat hoger zal zetten. Met vloerverwarming kun je dus meer behaaglijkheid creëren terwijl je minder energie gebruikt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.