Zal er binnenkort een grote verbouwing thuis plaatsvinden? Dan is dit misschien iets waar je al maanden reikhalzend naar uitkijkt. Nodig om het wooncomfort te verhogen. Maar stiekem is het ook wel heel spannend en stressvol. Hoewel we dol zijn op het eindresultaat, zijn er maar weinig mensen die echt zin hebben in het verbouwen zelf. Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je ook iedere dag onder de stress gebukt zult gaan. Met behulp van de volgende tips lukt het jou voortaan echt om te verbouwen zonder zorgen.

1. Zorg dat de financiën op orde zijn

Geldstress is geen prettig idee. Zeker niet wanneer er nog heel veel betaald moet worden. Besef goed dat er tijdens een verbouwing bijna altijd konijnen uit de hoge hoed komen. De kans is dan ook groot dat je uiteindelijk meer zal betalen dan van tevoren is besproken. Onvoorziene kosten kunnen niet voorkomen worden. Wel goed om dit in te calculeren en ervoor te zorgen dat de financiën op orde zijn.

Heb je voldoende bij elkaar gespaard om de totaliteit van de verbouwing te bekostigen? Maar blijft er niets over voor als er iets tegenvalt? Dan is het goed om iets extra’s achter de hand te houden. Je kunt een lening aanvragen voor circa tien procent van het totaalbedrag van de verbouwing. Dit is doorgaans voldoende om de onvoorziene kosten op te vangen. Kies bij voorkeur voor een kredietverstrekker waarbij je ook weer vroegtijdig kunt aflossen. Is het bedrag namelijk niet nodig? Dan ben je ook weer snel van de lening af.

Zodra de financiën op orde zijn en je zeker weet dat het financieel allemaal mogelijk is, zal dit veel meer rust geven. Een goed gevoel om mee te starten.

2. Wees flexibel

Sommige mensen houden zich zo stevig vast aan de gegeven planning van de aannemer, dat het ook enorm tegenvalt als er iets tegen lijkt te zitten. Bedenk echter goed dat een aannemer van tevoren niet kan voorspellen wat ze tegenkomen. Ze zullen een planning geven voor hoe de verbouwing zal lopen als alles op rolletjes loopt. In de praktijk is dat echter maar zelden het geval.

Misschien ligt het niet in je aard, maar het is belangrijk om de komende tijd even alles los te laten. Zo flexibel mogelijk te zijn. Hoe minder stress je voelt over de kleine dingen, hoe beter je humeur zal zijn.

3. Ga er eventjes tussenuit

Heb je nog zeer jonge kinderen of werk je veel vanuit huis? Dan moet je er waarschijnlijk niet aan denken om de hele dag in het stof en de herrie van een verbouwing te zitten. In dat geval is het wellicht een goed idee om uit huis te vertrekken. Blijf tijdelijk logeren bij je ouders, vrienden of een broer of zus. Buiten het hoogseizoen zijn er ook vaak veel vakantiewoningen voor weinig geld beschikbaar. Dat geeft veel meer rust dan de hele dag thuiszitten. 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.